Бизнесът започна да губи търпение заради скъпия ток на борсата и

...
Бизнесът започна да губи търпение заради скъпия ток на борсата и
Коментари Харесай

Бизнесът поиска реформа в енергетиката и оставки в НЕК

Бизнесът стартира да губи самообладание поради скъпия ток на борсата и към този момент непосредствено упорства за оставки и промени в Националната електрическа компания (НЕК). Причина за това са следващите ценови върхове на борсата, маркирани след Гергьовден при продажби в сегмента  " ден напред ". Отделно от това работодателите настояват прокуратурата и енергийният регулатор да ревизират НЕК и трите ЕРП-та, с цел да се изяснят аргументите, довели до скоростното привършване на квотно планувания ток за контролирания пазар.

За 7 май предлагането на ток на борсата е за 13 477 МВтч при цена от 79.41 лева за МВтч. Ден по-късно - на 8 май, предлагането от НЕК е единствено за 4309 МВтч, което образува цена от 164.60 лева На 9 май количествата също са скромни, а цената е над 130 лв. за мегаватчас. И освен това - ценовият пик продължава и даже в последните два дни борсовият ток у нас е бил най-скъп в целия Европейски Съюз, акцентират от бизнеса.

" Какво наложи свиването на предлагането на сила от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са извънредно незадоволителни? ", питат работодателите в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев и отрасловия министър Теменужка Петкова.

Те акцентират, че НЕК показва несъответстващо държание, " което е редовно и явно няма да се промени без промяна на управлението ". Работодателите упорстват за промяна в електрическата компания - да се разделят дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с ток. Целта е по този начин да се избегнат операции. Работодателите заговориха за далавера на пазара на ток още в края на 2018 година, когато започнаха съмненията на самостоятелната борса, която в действителност се господства от три държавни предприятия - НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Любопитен подробност е, че Първа атомна продава 16% от творби ток на контролиран пазар, а 84% - на свободен. В резултат приходите от контролирания пазар през 2018 година спадат с над 32%, до момента в който при продажбата на ток през борсата е регистрирано покачване на приходите с над 15 на 100. Тоест до огромна степен положителното показване на АЕЦ „ Козлодуй “ в действителност се дължи на продажбата на свободно контрактувани цени.

За сходен монопол призна и шефът на енергийния регулатор Иван Иванов, който наскоро разкритикува ликвидността на енергийната борса. В края на януари той посочи, че цели 81% от продавания ток на борсата в края на декември са пристигнали от сдружения под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и това значително е определило цените.

От началото на януари на пазара излязоха и част от ВЕИ компаниите, което докара до последователно усмиряване на цените, само че в обособени дни още веднъж се стигаше до внезапен скок. Затова и работодателите упорстват за действителна конкуренция сред обособените производители. Нужно е и преструктуриране на държавната енергетика, пазарна интеграция със прилежащите страни във всички пазарни сегменти при продажбата на ток и други

 

ПОТЪВАНЕ

Държавният монополист НЕК регистрира отрицателен резултат от 72.7 млн. лева на фона на плюс от 72.8 млн. лева година по-рано, показа отчетът на сдружението за първото тримесечие на тази година. Задълженията към сътрудниците й са над 4 милиарда лева, което ясно демонстрира, че шефът й Петър Илиев не съумява да се оправи с рецесията в компанията, въпреки да е там към този момент пета година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР